Formare pentru coordonatorii de voluntari

 

Programul de formare profesională în domeniul voluntariatului, finanțat prin programul european Erasmus+, este conceput pentru a profesionaliza activitățile de voluntariat în Europa. Acesta constă în 10 module complementare, concepute pentru a ajuta voluntarii și coordonatorii de voluntari să lucreze mai eficient și cu mai mult scop. În cadrul primelor module, aceștia discută despre ce anume doresc să realizeze în calitate de voluntari sau, în cazul coordonatorilor, lucrând cu voluntari. De asemenea, ei învață instrumentele metodologice necesare pentru a atinge aceste obiective în mod profesional, cum ar fi managementul proiectelor și al timpului, managementul oamenilor și relațiile publice. Prin urmare, programul de formare are un accent practic foarte puternic și include multe oportunități de exerciții adaptate la nevoile specifice.

  Modulul 1 – Voluntariat și valori
  Modulul 2 – Definirea rolurilor și a obiectivelor
  Modulul 3 – Managementul proiectelor
  Modulul 4 – Comunicare
  Modulul 5 –  Managementul voluntarilor
  Modulul 6 –  Relații publice
  Modulul 7 – Managementul evenimentelor
  Modulul 8 – Networking
  Modulul 9 – Aspecte juridice
  Modulul 10 – Finanțe și  fundraising

Programul de formare ProVol oferă beneficii pe mai multe planuri:

  • Pentru voluntari: Le permite voluntarilor să lucreze mai eficient și mai orientat spre sarcini în activitatea lor de voluntariat și le îmbunătățește șansele de angajare prin intermediul unei formări profesionale.
  • Pentru coordonatorii de voluntari: Coordonatorii își dezvoltă abilitățile de a gestiona și sprijini voluntarii mai eficient, de a alinia rolurile voluntarilor cu nevoile organizaționale și de a se asigura că voluntarii au o experiență semnificativă și productivă.
  • Pentru ONG-uri: Sprijină activitatea de voluntariat în cadrul ONG-urilor, deoarece este o modalitate de a acoperi deficitul de resurse, dar și de a atrage noi voluntari, deoarece ONG-urile oferă cursuri de formare gratuite suplimentare, legate de muncă. Este o consolidare a capacităților personalului din cadrul propriei organizații și reprezintă o modalitate de succes pentru profesionalizarea voluntariatului.
  • Pentru angajatori: Recunoaște valoarea voluntariatului ca modalitate de dobândire a competențelor profesionale și a expertizei personalului (potențial).
  • Pentru publicul larg: Consolidează valoarea societală a voluntariatului și promovează incluziunea socială prin creșterea participării din partea grupurilor dezavantajate.

ProVol își propune să standardizeze și să asigure calitatea în formarea voluntarilor în Europa, făcând referire la Cadrul european al calificărilor pentru învățarea pe tot parcursul vieții (EQF). Programul urmărește să stabilească o formare standardizată și de înaltă calitate pentru voluntari și coordonatori, să dezvolte o rețea de formatori profesioniști și să pună în aplicare un sistem solid de asigurare a calității.

Conținutul formării

 

Modulul 1: Voluntariat și valori

Pentru a optimiza cooperarea cu voluntarii, este important să aveți cunoștințe de bază despre schimbările sociale și despre caracteristicile și schimbările majore din sectorul voluntariatului.

Modulul 2: Stabilirea obiectivelor și definirea rolului (rolurilor)

Cel de-al doilea modul de formare îi ajută pe participanți să afle ce doresc de fapt să realizeze și cum se poate realiza acest lucru. Este vorba, de asemenea, despre recunoașterea și definirea precisă a propriului rol și a rolului voluntarului.

Modulul 3: Managementul proiectelor  
Acest modul le permite participanților să analizeze situația, să realizeze o planificare profesională a proiectului, să monitorizeze implementarea unui proiect și să îl ducă la bun sfârșit. De asemenea, sunt predate metode de gestionare a timpului.

Modulul 4: Comunicare
Pentru a evita neînțelegerile și frustrările, se discută elementele de bază ale comunicării și modul de abordare constructivă a situațiilor dificile. De asemenea, pot fi îmbunătățite abilitățile de a vorbi în public și de a modera un grup.

Modulul 5: Managementul voluntarilor
În calitate de coordonator de voluntari, este esențial să vă familiarizați cu elementele de bază ale gestionării personalului. Aceasta include redactarea unor descrieri profesionale ale posturilor, precum și capacitatea de a pune în aplicare metode de recrutare a voluntarilor.Participanții învață, de asemenea, cum să sprijine dezvoltarea echipei, ce poate duce la situații de conflict și cum pot fi rezolvate acestea.

Modulul 6: Relații publice

În acest modul, participanții învață cum să își prezinte în mod eficient propriile preocupări publicului și ce reguli se aplică atunci când lucrează cu reprezentanții mass-media.

Modulul 7: Managementul evenimentelor
În cadrul acestui modul, participanții învață metode pentru planificarea și realizarea cu succes a diferitelor tipuri de evenimente.

Modulul 8: Networking
În acest modul, participanții abordează următoarele întrebări și învață metode adecvate de punere în aplicare: Cum funcționează rețelele și ce cerințe trebuie îndeplinite pentru a avea succes în calitate de membru al unei rețele?

Modulul 9: Aspecte juridice
Ultimul modul de formare se concentrează pe ceea ce trebuie luat în considerare în ceea ce privește asigurarea voluntarilor și aspectele juridice – cum ar fi drepturile de autor sau lucrul cu grupurile vulnerabile. Redactarea referințelor sau a certificatelor de recunoaștere a activității de voluntariat sunt, de asemenea, puncte importante.

Modulul 10: Finanțe și fundraising
Voluntariatul costă, de asemenea, bani: în domeniul voluntariatului, provocarea de a asigura surse de finanțare este una recurentă. În calitate de organizație înregistrată, trebuie, de asemenea, să respectați o gamă largă de reglementări financiare și fiscale.

 

Ce spun participanții despre formare