Despre proiect

Educația comunitară promovează învățarea și dezvoltarea socială prin lucrul cu indivizi și grupuri în comunitățile lor, folosind o gamă de metode formale și informale. Educația comunitară este importantă pentru dezvoltarea socială, economică, culturală, ambientală și politică locală.

Centrele de voluntariat, centrele interculturale, precum și centrele de cartier sunt furnizori importanți de educație comunitară într-un context local. În dialog cu comunitățile și participanții lor, acestea dezvoltă oportunități de învățare și formare non-formale, precum și o varietate de programe și activități de voluntariat. Prin aceste activități de învățare, formare și voluntariat, ele sprijină dezvoltarea capacităților indivizilor și grupurilor de toate vârstele și proveniențele și îmbunătățesc capacitatea acestora de a participa în procesele democratice. Având un domeniu de acoperire mult mai larg și mai puțin formal decât instituțiile educaționale precum școlile, colegiile și universitățile, ele ajung la mari segmente ale populației și, astfel, oferă oportunități de învățare și dezvoltare pentru indivizii defavorizați socio-economic și zone mai sărace din comunitățile lor.

În cadrul acestui proiect, organizațiile partenere implicate doresc să exploreze abordarea educației comunitare practicată de centrele de voluntariat, centrele interculturale, precum și centrele de cartier, și să își împărtășească expertiza în furnizarea de oportunități de învățare și formare non-formale pentru comunitățile lor. Rezultatul proiectului va fi un E-Book care va include informații despre educația comunitară, sfaturi practice privind implementarea educației comunitare în comunități locale, rolul și factorii de succes ai centrelor de voluntariat/cartier/interculturale ca furnizori importanți de educație comunitară, precum și o colecție de bune practici de programe de învățare și formare oferite de partenerii implicați.

 

Rezultate

Fiecare organizație parteneră a găzduit o vizită transnațională de 2-3 zile și le-a oferit partenerilor o prezentare detaliată despre implementarea practică a abordării lor în educația comunitară, precum și sesiuni de „gustare” a programelor lor existente de învățare și formare pentru voluntari. Acestea au descris metodele, abordările și activitățile lor într-un format stabilit.

Partenerii au colectat toate contribuțiile și bunele practici de la toate organizațiile partenere și au realizat un E-Book comun.

Rezultatele pe pagina în limba engleză aici

Imagini

Despre parteneriat

ProVol Digital este un parteneriat european între Germania, Austria, România, Ungaria, Finlanda și Republica Cehă.

Gemeinsam leben & lernen in Europa e.V. 

Leopoldstraße 9
D- 94032 Passau
+49-851-2132740
info(at)gemeinsam-in-europa.de
https://gemeinsam-in-europa.de/

Mezigenerační a dobrovolnické centrum TOTEM, z.s.
Kaznějovská 1517/51, 323 00 Plzeň
(+420) 377 260 425
totem(at)totemplzen.cz
http://en.totemplzen.cz/

Kuopio Settlement Puijola ry

Puistokatu 14-16, 3. krs
70110 Kuopio
puh. 050 554 8877
setlementtipuijola(at)puijola.net
https://www.puijola.net/kompassi

Centrul de Voluntariat Cluj-Napoca

Strada Virgil Fulicea
Nr 1, cod 400022
Cluj-Napoca
+40 264 431 411
cluj(at)voluntariat.ro
https://centruldevoluntariat.ro/

Stadtlabor Graz
Griesgasse 40, 8020 Graz
(+43) 316 22 89 46
office(at)stadtlaborgraz.at
www.stadtlaborgraz.at

Marom Klub Egyesület

1431, Budapest, Postafiók 195.
info(at)marom.hu
https://www.marom.hu/